På Gotland har vi ett stort urval av dykplatser och erbjuder lite olika typer av dykning. Vädret styr valet av dykplats men eftersom vi ligger på en ō så kan vi alltid hitta en strand i lä.
Exempelivs erbjuder Digerhuvud på Fårö drop-off-dykning med ett maxdjup på ca 55 m. Sedan finns det en mängd vrak som är åtkommliga främst med hjälp av båt. Fiskar vi vanligtvis träffar på är skrubbskädda, piggvar, rödspätta, storspigg, sjurygg, smörbult, tobis, torsk, tånglake, tångsnälla, tejstefisk och rötsimpa.
Bra dykmål på Gotland finns det gott om. En viktig aspekt är dock vädret. Följande områden går alldeles utmärkt att dyka på från land:
Digerhuvud, Fårö Under vattnet är det branta pallkanter ned till ca 55 m. Ett dyk på 30 meter ger dig en upplevelse som om att sväva fritt bredvid klippväggen. Detta är en dykplats med oftast bra sikt, för det mesta minst 20 meter, på våren upp till 40 meter! Denna dykplats är rankat som ett av Skandinaviens tio bästa av tidningen DYK (8/9-99). I sprickoma brukar det finnas torsk så ta med lampan. Vid dåligt väder är det mycket olämpligt att dyka här. Man bör vara van dykare men inget tvång om man dyker med erfarna dykare alternativt en guide!
Langhammars vid parkeringsplatsen. Djupet blir 27 meter och det är mjuka inte fullt så branta pallkanter som på digerhuvud. Otjänlig som dykplats vid dåligt väder dvs blåst eller grov sjö. Man bör vara van dykare men inget tvång om man dyker med erfarna dykare alternativt en guide.
Kuppen, Herrvik, kör så långt du kan och gå ut på stenhällarna och där finns mycket fina möjligheter att gå i vattnet, enkelt för den ovane eller osäkre dykaren. Ca 10 m djupt finns grottformationer att finna om man har tur.
Kuppen, en typisk kustremsa på östra Gotland; en stenig stran med en mindre palikant 3-6 m. Platsen är alldeles utmärkt för enklare dyk ner till 11-12 m. Det är lätt att gå i och ur vattnet. När man väl hoppat i kan man förutom utförska pallkanten även simma ut på en lätt sluttande sandbotten och få se otroliga mängder plattfisk såsom flundra och piggvar. Du kan även få se simpa, tånglake och strömmingsstim. Det tar ca 40 min med bil från dykcentret
Bläse, norr om kalkmuséet, kör ner på stranden vid stängslet som fallit ner och kör ca 200 m norrut, det finns några militära värn som man kan ta sikte på och när du ser dem har du kommit rätt. Lite långgrunt men mycket fint med små pallkanter, ofta mycket fisk att se. Ca 25 m djupt.
St Olofsholm, både östra och västra sidan om ön finns det fina dykmål, inte mycket växtlighet men man kan se många olika sorters fisk. Ca 10 m djupt. Bra för den oerfarne dykaren.
Furillen, vid gammal bryggan. Man kan se lite fynd, ganska grunt men mysig dykplats för oerfarna dykare. Här kan man dyka vid nästan vilken väderlek som helst.
Lickershamn, Nyhamns hamn, Själsö hamn, Kallbadhuset i Visby, dessa platser på västra sidan av ön är av samma sort. Enkelt att komma i vattnet, ca 10 m djupt, lite långgrunt, stor chans att se vrakrester från så långt tillbaka som 1500-talet. 6 9
Axelsro & Ygne, är två dykplatser som är nära till fin vegetation ca 15 m djupt bra för lite ovana dykare. Man dyker genom undervattensformationer och gångar. Axelsro, dykmålet man alltid kan åka till utan större planering p g a dess närhet. Dykplatsen ligger ca 10 bilfärd från Visby. Dykningen är mellan 3-11 m djup. Platsen är känd för sin otroligt vackra bottenstruktur. med smågångar och stenatoller som man kan simma i och runt: Området har ett rikt fiskliv med plattfisk, simpa, tånglake, stenbit m m. En liten svårighet är att ta sig ner till stranden.
Kyllaj, Vi dyker vid en gammal kalkutskeppningshamn. På land finns några kalkbrott som det dock är dykförbud i. Vi dyker i havet på en vägg som går ner till 12 meter med flera Överhäng. På den fina sandbotten brukar det finnas gott om flundror. Resterna av en brygga ligger också kvar på botten
Hallshuk, Ett undervattenslandskap med jättegrytor och formationer som påminner mycket om raukar. Hall ligger i mynningen av Kappelshamnsviken och ligger väldigt naturskönt.
Ar, Här påminner pallkanten om en jättelik trappa som slutar på ca 18 meters djup Dykplatsen är belägen på den berömda Stenkusten och har fantastiska strandvallar av kalksten.
Blåhäll, cirka 15 kilometer söder om Visby på militärens skjutfält ligger fiskeläget Blåhäll, dykningen liknar den vid yngre med fina formationer.
Hoburgsrevet, Gotlands sydligaste plats. Ett mytomspunnet rev med många förlisningrapporter. Dykning här är mellan 5-25 m. Revet är ca 1 sjömil långt. Det är både en marinarkeologisk och naturskön plats att dyka på. Man ser ofta lösfynd som bevittnar om de många förlisningama. Man ser gott om plattfisk och ett antal andra arter. Har man valt rätt dag kan man även få se sälar.